..

Check the Oukaimeden Bouldering Guidebook here 

Morocco's first Bouldering Guidebook

Om te beginnen is dit alles behalve ‘ineens’ gebeurd. Het programma wat de wizzkids Todd en Rob van Rakkup in elkaar hebben gedraaid, waar ik dan alle verzamelde gegevens van de boulders in moest verwerken, was niet altijd even begrijpelijk of logisch (voor een computer leek als ik). Communicatie was vervolgens een hele planning omdat de gasten van Rakkup aan de ander kant van de grote plas, namelijk in Seattle, wonen en werken en je dus rekening moet houden met tijdsverschil. Daarnaast had ik ook nog geregeld contact met Jay en Jeremy in Marokko. Toen ik een half jaar in Burundi zat werd deze wereldse onderneming er niet minder op. Den Haag – Marrakech – Seattle – Bujumbura; hoezo international?

 
Was het in mijn appartementje op de Fred in Den haag soms al zwoegen werd het alleen maar meer zweten in de tropische tuin van mijn huis in Bujumbura (Burundi) met haperende internet connecties en een paar uur elektriciteit per dag.  Frustraties alom. Maar stapje voor stapje kwam ik steeds verder en ging het, als de internetgoden me gunstig gestemd waren, steeds sneller.

Toen ging Tijl Smitz met een Belgische delegatie richting Oukaimeden en bezorgde me daar even met 100 verse boulders. Super thx daarvoor maar een shit load aan werk erbij. Vergt aardig wat werk kan ik je vertellen om alle informatie over te dragen inclusief juiste foto’s, locaties en beschrijvingen bij de juiste boulder. Eind januari ben ik vanuit Bujumbura via Brussel en Eindhoven naar Marrakech gevlogen om de topo in het veld – Oukaimeden – te testen samen met Jay van Climb Morocco. Vanwege de verse sneeuw die een dag ervoor was gevallen was het niet mogelijk om goede foto’s te nemen, gps coördinaten te checken, beschrijvingen toe te voegen en om de tracks die ik gemaakt had voor de turn-by-turn navigation te controleren. Jammer.

Nu ik sinds februari weer in Nederland ben en mijn vrienden voor mijn onderdak zorgen (super thx!) heb ik de mogelijkheid gehad om topo dan echt klaar te maken voor publicatie. Is de topo nu klaar of perfect? Nee. Is dat erg? Nee. Het mooie van een digitale versie is dat deze steeds geüpdate en verbeterd kan (en zal) worden. De Oukaimeden topo is een topo waar we met z’n allen aan werken om deze zo volledig mogelijk te maken. Dit kan door nieuwe boulders te openen door mee te gaan op een trip, betere beschrijvingen van boulders of gebieden te geven en mooie foto’s te maken. Ik vind het tof als er zoveel mogelijk mensen van verschillende nationaliteiten aan mee werken. Dus als je de topo aanschaft en je hebt iets op te merken? Be my guest. Ook leuk natuurlijk als je positiviteit verspreid om imik’simik met dit project te steunen. Is dit nu eigenlijk werk of hobby vragen veel mensen zich af? Als het verdienen van geld hierin bepalend is? Dan is het duidelijk hobby want de uren die ik erin steek staan in geen enkele verhouding tot de kosten en opbrengsten. Maar wel een verdomd mooie hobby, mijn passie! 

Ik ben trots op waar ik nu ben met de Oukaimeden topo maar er is nog een mooi proces van jaren te gaan met veel updates van de topo die hopelijk kan uitgroeien tot een topo van meer dan 1000 boulders met first ascents van klimmers over de hele wereld. 

Iets over de Oukaimeden topo en de mogelijkheden van de Rakkup app.De boys van Rakkup hebben een ‘navigatiesysteem’ in de app gebouwd die je naar de door jouw ingevoerde boulders leiden. Als je dan bij jouw boulder komt popt de foto van de boulder in je scherm en kun je op herkenning het blok van je voorkeur vinden.  Je kunt je boulders selecteren op niveau, sterren (hoe mooi wordt de boulder gevonden) en zon/ schaduw eigenschappen. Je kunt kiezen voor Font of V-Scale gradaties als ook afstanden in m/km of ft/mi. Elke probleem heeft een lijn die je extra richting geven aan de te boulderen lijn zoals degene die ‘m geopend heeft in gedachte had. Nieuwe bèta is uiteraard altijd welkom.   Wil je zien hoe de app eruit ziet of heb je plannen om naar Oukaimeden te gaan download dan Rakkup  app op je telefoon vanuit de app store of google play en kies dan vervolgens de Oukaimeden Bouldering Guidebook.
2 mei vertrekt imik’simik weer voor bijna twee weken naar Marokko voor de imik’simik trip met een groepje enthousiaste boulderaars. Ik verwacht dat we flink wat boulders, extra info en vette foto’s van Babs  kunnen toevoegen aan de topo. Ik heb stiekum het doel om tot een totaal van 500 boulders te komen. Ambitieus? Poeh, misschien maar fuck it, ZIN!   


Keoma